Energianeuvojan blogi

Energianeuvojan blogissa julkaistaan Thermopolis Oy:n energianeuvojien vapaamuotoisia kirjoituksia ja muuta materiaalia. Teemme myös katsauksia tuleviin energia-aiheisiin webinaareihin.

Blogi kirjoitetaan osana Energiaviraston rahoittamaa Alueellista energianeuvontaa. Kirjoitukset ovat kukin kirjoittajan henkilökohtaisia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa rahoittajan kantaa.

24/11/2021

Marraskuun terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta

Alueellisen energianeuvojan marraskuun terveiset kunnille nostaa esille KETS yhdyshenkilöpäivällä esillä olleita ajankohtaisia aiheita, Motivan uuden energiakatselmuspilotin, sähköautojen latauspisteille tulossa olevan avustuksen sekä energiatehokkaiden hankintojen verkkokurssin ja julkistuswebinaarin. 

12/11/2021

Energiaekspertti- kurssille

Taloyhtiön hoitokuluista 30–40 prosenttia menee energiankulutukseen. Säästetyt kilowattitunnit ja vesilitrat näkyvät suoraan euroissa, sillä energiakuluilla on iso vaikutus asukkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin tai vuokriin. Energiaekspertti-kursseja on järjestetty ympäri Suomea ja toiminnan kautta energiaekspertit ovat toimeenpanneet taloyhtiöissä toimenpiteitä, joilla on saavutettu säästöä. Nyt kurssit on myös aloitettu Pohjanmaan maakunnissa ja Pohjois-Suomessa ja seuraava kurssi alkaa 17.11. 

29/10/2021

Energiansäästövinkkien arviointi

Syksy on jo pitkällä. Illat pimenevät vauhdilla ja päivä valkenee aina vaan myöhemmin. Talveen siirryttäessä energiankulutus kasvaa ja kohonneiden energialaskujen myötä omat ajatukset kääntyvät helposti siihen, miten voisin vähentää energiankulutusta. Energianeuvonnassa annetaan paljon erilaisia vinkkejä tai suosituksia energian säästämiseen. Päätin pimenevän syksyn ratoksi hieman arvioida kahta säästövinkkiä erilaisten kriteerien näkökulmasta.

30/9/2021

Yhdessä enemmän

Energianeuvonnassa haluamme mahdollistaa ja avustaa kuntien välistä yhteistyötä erityisesti energiatehokkuuden osalta. Sitä varten järjestämme 27.10.2021 klo 9–11 virtuaalisen tapahtuman Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien kunnille.

23/8/2021

Energiatehokkuus ja energiansäästö näkyviksi tilastodatan avulla: Neuvoja lämmitysenergian normitukseen eli sääkorjaukseen

Energianeuvojan blogin ensimmäinen kirjoitus syntyi koronakevään 2020 aikana ja siinä pohdittiin etätöiden ja etäkoulun vaikutuksia erityisesti kodin sähköenergiakulutukseen. Kirjoituksessa käytiin myös kahden esimerkin avulla niitä seikkoja läpi, joilla voit arvioida omaa sähkönkulutustasi. Nyt jatkan aikaisemmassa blogitekstissä aloittamaani analyysia pientalon energiankulutuksesta tarkastellen sen osalta erityisesti lämmitysenergian sääkorjauksen eli normituksen merkitystä.

1/7/2021

Energianeuvojan kootut vinkit kesäisen asunnon ylilämmön välttämiseksi

Mistä kesä koostuu? Valoisista öistä, lämpimistä päivistä, lomasta, kasvimaasta, uimisesta, mökkeilystä ja vaikkapa huvipuistokäynneistä. Asumiseen liittyen kesään kuuluu usein liian korkeat sisälämpötilat ja tukalat yöt. Varsinkin jos sattuu tulemaan pidempi hellejakso. Tässä mielessä heinäkuiseen blogikirjoitukseen on pakattu tuttuja, mutta hyödyllisiä vinkkejä kodin lämpötilojen hallintaan kesän lämmössä.

23/6/2021

Terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta ja Keino-muutosagentilta

Ennen lomia on hyvä hetki pohtia, mitä syksyllä onkaan tulossa Alueellisessa energianeuvonnassa ja Keino-muutosagenttitoiminnassa.

1/6/2021

Tuulesta energiaa omakotitaloon

Oma pientuulivoimala? Energianeuvoja Paavo Rätti kuvaa kesäkuun blogissa prosessiaan oman tuulivoimalan hankintaan.

4/5/2021

Pohdintoja taloyhtiöfoorumeista ja energiatarkastuksesta

Kevät on ollut vilkasta aikaa taloyhtiöiden energianeuvonnassa. Kampanjan ollessa loppusuoralla pohditaan saatuja kokemuksia taloyhtiöfoorumeista ja energiatarkastuksista sekä tulevaisuudennäkymiä.

12/4/2021

Fiksu ja tarkka vedenkulutus säästää euroja myös energiankulutuksessa

Taloyhtiökampanjan vuokrataloyhtiöiden asukkaille suunnatun energiatehokkuuden asukaskampanjan aikana nousi esille erityisesti vedenkulutus. Tähän liittyen energianeuvojat Anne Viljanen ja Lea Hämäläinen kirjoittivat yleisluontoisen kirjoituksen vedenkulutuksesta.

17/3/2021

Katsaus koronavuoden vaikutuksista energiankulutukseen

Korona ja energia. Tässä kirjoituksessa energianeuvoja pohtii yleisen koronatilanteen vaikutusta maailman energiankulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin. Gloobaalit heilahdukset tuottavat paitsi mieleenkiintoista dataa ja tutkittavaa myös muutoksia yksittäisen kuluttajan energiahinnassa. Tästä syystä myös energianeuvoja on aiheesta kiinnostunut.

3/2/2021

Energiatarkastus- uusi työkalu taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseen

Kun taloyhtiössä on ajankohtaista selvittää tulevia remontteja ja energiatehokkuuden parantamista, ensimmäisten askelien ottaminen on usein vaikeinta. Energiatarkastus on tuolloin helppo tapa lähteä liikkeelle. Taloyhtiön hallitus voi tilata tämän kevyen kartoituksen, jossa energia-asiantuntija selvittää taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä raportoi ne tilaajalle.

11/1/2021

Uusiutuvaa yhteisöenergiaa taloyhtiöiden Uuteen Vuoteen 2021

Uusi vuosi 2021 tarjoaa loistavat mahdollisuudet yhteisöenergian toteuttamiseen taloyhtiöissä. Ideoita energiaremonttien tekoon löytyy viime kesänä kuvatulta virtuaaliselta bussimatkavideoltamme edistykselliseen taloyhtiöön Tampereella (As Oy Pohjolankatu 18–20), jossa uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta on edistetty laajalla skaalalla. Keväällä 2021 alueellisessa energianeuvonnassa toteutetaan myös mittava taloyhtiökampanja. Luvassa on taloyhtiöille runsaasti energiatietoa webinaarisarjan merkeissä. Lisäksi mahdollisuuksia verkostoitumiseen energia-aihepiirissä tarjotaan taloyhtiöfoorumien kautta. Taloyhtiöille suositellaan myös uutta energiatarkastus -palvelua, jota eri yritykset tarjoavat kohtuulliseen hintaan ja jonka palveluntarjoajat löytyvät Motivan listauksesta.

2020 blogikirjoitukset

12/2020 Joulu on jo ovella
Energianeuvojamme Paavo Rätti jakaa joulun energiansäästövinkkejä. Luvassa on myös infoa taloyhtiöiden edustajille. Lue kirjoitus.
11/2020 Suomen ja Arabiemiirikuntien samankaltaisuudet ja erilaisuudet energia-asioissa ja kestävässä kehityksessä.
Työharjoittelija Joshua Kivisalo kertoo artikkelissa omia kokemuksiaan asumisestaan ulkomailla Arabiemiirikunnissa ja työskentelystään Thermopolis OY:ssä. Hän vertailee kestävää kehitystä ja energia-asioita Suomessa ja Arabiemiirikunnissa. Lue kirjoitus.
10/2020 Kunnat avustetaan eroon öljylämmityksestä – Kestävät-kunta Kurikka ottaa koppia
Kunnille on 5.10.2020 tarjolla uusi valtionavustus öljylämmityksen vaihtamiseksi uusiutuvaan energiaan pohjaaviin lämmitysjärjestelmiin. Kestävät -ilmastoyhteistyökunta Kurikassa on jo nyt vaihdettu useiden kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiä öljystä maalämpöön ja uusi avustus aiotaan myös hyödyntää jatkossa. Lue kirjoitus.
9/2020 Öljylämmittäjiä kannustetaan energiamurrokseen
Öljylämmityksestä luopuvia pientalojen omistajia kannustetaan enimmillään 4 000 €:n tuen voimin vaihtamaan lämmönlähteensä ympäristöystävällisempään ja kansantalouden kannalta myös kestävämpään ratkaisuun. Tukihaku aukeaa syyskuussa ja hakemukset käsitellään Pirkanmaan ELY-keskuksessa. Lue kirjoitus.
8/2020 Co2mmunity matka Tampereelle
Co2mmunity -hanketiimi teki matkan Tampereelle ja reissusta kuvattiin virtuaalinen bussimatka. Matkakertomuksesta saat esimakua tulevasta videosta. Lue kirjoitus.
07/2020 Kesä energianeuvojana
Thermopolis Oy:n toisessa blogikirjoituksessa kesätyöntekijä kertoo kesästään energianeuvonnan ja viestinnän parissa. Lue kirjoitus.
7/2020 Kodin sähkönkulutuksen seuranta
Thermopolis Oy:n ensimmäisessä blogikirjoituksessa pohditaan kodin sähkönkulutuksen seurantaa ja analysointia käyttäen verkkoyhtiöiden tarjoamaa kulutusseurantapalvelua. Kirjoitus sisältää myös kahden esimerkkikohteen sähkönkulutuksen analysointia.
Lue kirjoitus.

Energiaviraston rahoittama energianeuvonta