Terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta ja Keino-muutosagentilta
23.6.2021
Energiatehokkuus ja energiansäästö näkyviksi tilastodatan avulla: Neuvoja lämmitysenergian normitukseen eli sääkorjaukseen
23.8.2021
Terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta ja Keino-muutosagentilta
23.6.2021
Energiatehokkuus ja energiansäästö näkyviksi tilastodatan avulla: Neuvoja lämmitysenergian normitukseen eli sääkorjaukseen
23.8.2021

Energianeuvojan kootut vinkit kesäisen asunnon ylilämmön välttämiseksi

Mistä kesä koostuu? Valoisista öistä, lämpimistä päivistä, lomasta, kasvimaasta, uimisesta, mökkeilystä ja vaikkapa huvipuistokäynneistä.  Asumiseen liittyen kesään kuuluu usein liian korkeat sisälämpötilat ja tukalat yöt. Varsinkin jos sattuu tulemaan pidempi hellejakso. Tässä mielessä heinäkuiseen blogikirjoitukseen on pakattu tuttuja, mutta hyödyllisiä vinkkejä kodin lämpötilojen hallintaan kesän lämmössä.

Ennen kuin sukelletaan asunnon viileisiin kesävinkkeihin, pohditaan ensin mistä asunnon ylilämpö johtuu. Ensimmäinen tekijä on aurinko. Aurinko paistaa ikkunoista sisään ja huonelämpötila alkaa nousta jo kevään kylminä, mutta aurinkoisina päivinä. Kesää kohti mentäessä ja ulkolämpötilojen noustessa auringon lämmitysvaikutus kasvaa ja talon rakenteetkin alkavat lämpenemään.  Rakenteiden lämmittävä vaikutus korostuu pitkillä hellejaksoilla.

Auringon lisäksi myös rakennuksen käyttö ja käyttäjät vaikuttavat huonelämpötiloihin. Puhutaan sisäisistä lämpökuormista, joita aiheuttavat esimerkiksi erilaiset sähkölaitteet kuten tietokoneet, televisiot, uunit ja sähkökiukaat.  Myös ihmiset tuottavat lämpöä sisälle.

Minimoi lämmittävät tekijät

Miten voidaan vähentää edellä kuvattujen sisäisten kuormien ja auringon lämmittävää vaikutusta? Sisäisten kuormien osalta olisi tietysti tärkeää pyrkiä käyttämään sähkölaitteita hellejaksoilla mahdollisimman vähän. Esimerkiksi uuniruokien laitto ja saunominen sisäsaunassa kannattaa siirtää viileämpään ajanjaksoon. Turhat valaisimet ja viihde-elektroniikka kannattaa pitää pois päältä.

Auringon lämmittävää vaikutusta ikkunoiden kautta vähentävät esimerkiksi pitkät räystäät, pihapuut tai markiisit. Myös verhot ja/tai sälekaihtimet kannattaa ottaa käyttöön. Ulkopuoliset varjostavat tekijät ovat tehokkaimpia, joten ulkopuolisia varjostuksia esimerkiksi markiiseja kannattaa asentaa tai istuttaa kasveja auringonvalossa liikaa lämpenevien huoneiden ikkunoiden eteen [1]. Sälekaihtimet toimivat parhaiten, jos ne on asennettu ikkunoiden väliin. Jos sälekaihtimet ovat kuperia, on pääsääntö pullea puoli ulospäin estämään auringon lämmitysvaikutusta ja jos halutaan pimentää, niin pullea puoli sisälle [2].

Tuuleta viisaasti

Aurinkosuojauksen lisäksi kannattaa hellejaksolla tuulettaa myös viisaasti. Päivällä kannattaa auringon puoleiset ikkunat ja ovet pitää visusti kiinni. Illalla ja yöllä ilman hieman viiletessä ikkunat (ja mahdollisuuksien mukaan ovetkin) kannattaa pitää auki. Ehjät hyttysverkot tekevät tuuletuksesta onnistuneemman kokemuksen.

Koneellisessa ilmanvaihdossa voi ilmanvaihtoa tehostaa esim. aamulla, illalla ja yöllä. Lämmöntalteenotto kannattaa ohittaa kesällä.

Tuulettimet, jäähdyttimet, lämpöpumput

Tuulettimen viilentävä vaikutus perustuu ilmavirtaan, joten se toimii tehokkaammin, kun ilmavirta ohjataan itseään päin. Tuulettimen käyttäminen tyhjässä huoneessa ei ole kannattavaa ja voi jopa nostaa sisälämpötilaa.

Pienet jäähdyttimet ja siirrettävät lämpöpumput toimivat yleensä huoneen kokoluokassa. Tällöin kannattaa jäähdytettävän huoneen ovet ja ikkunat pitää kiinni, jotta jäähdyttävä vaikutus saavutetaan.

Kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput riittävät usein viilentämään suurempaa alaa, kuin edellä kuvatut huonekohtaiset ja siirrettävät jäähdyttimet/ilmalämpöpumput. Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain, kun ollaan paikan päällä, lämpötila kannattaa viilentää vain asteen tai parin verran viileämmäksi. Ikkunat ja ovet pidetään kiinni, kun viilennetään lämpöpumpulla.  Lue lisää ilmalämpöpumpun tehokkaasta käytöstä Motivan julkaisussa ”Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö”.

Maalämpöpumppujärjestelmissä on mahdollista hyödyntää maaviileää huoneilman jäähdytykseen. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo maalämpöä hankittaessa.

Aurinkoista ja lämmintä kesää

Nautitaan lämmöstä pihalla ja sopivista lämpötiloista sisällä. Hyvää kesää itse kullekin. Ja katso meidän lyhyt video jäähdytyksestä.

Kirjoittaja:

Lea Hämäläinen lähestyy blogikirjoituksiaan jostakin teorian ja käytännön välimaastosta.

Lähteitä:

[1] Aurinkosuojaus. Energiatehokaskoti. 21.7.2020. https://www.energiatehokaskoti.fi/suunnittelu/rakennuksen_suunnittelu/aurinkosuojaus. Luettu 7.6.2021

[2] Suljetko sälekaihtimet väärin? - Näin pidät lämmön loitolla. Yle -uutinen 4.8.2014. https://yle.fi/uutiset/3-7383306. Luettu 7.6.2021.