Kunnat avustetaan eroon öljylämmityksestä – Kestävät-kunta Kurikka ottaa koppia
12.10.2020
Joulu on jo ovella
10.12.2020
Kunnat avustetaan eroon öljylämmityksestä – Kestävät-kunta Kurikka ottaa koppia
12.10.2020
Joulu on jo ovella
10.12.2020

Suomen ja Arabiemiirikuntien kestävän kehityksen ja energia-asioiden samanlaisuudet ja erilaisuudet

blogi-4_46380125

Jokapäiväisessä elämässämme teemme paljon asioita, jotka vaikuttavat maailmaan ja erityisesti ympäristöön. Nämä aiheet koskettavat meitä, olemme sitten Suomessa tai vaikka Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Näitä aiheita pohtii blogikirjoituksessaan työharjoittelijamme, joka on asunut suurimman osan elämästään Dubaissa.

Ympäristö- ja energia-asioiden opetus Dubaissa (Yhdistyneet arabiemiirikunnat)

Hei! Olen Joshua Kivisalo ja olen ollut työharjoittelussa Thermopolis Oy:llä yli kaksi kuukautta ja suoritan parhaillaan viimeistä työharjoittelukuukauttani. Nautin työstäni täällä, koska kannustamme ihmisiä ja edistämme kestävyys- ja ympäristöasioita Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Erityisesti täällä energiatoimistossa olen voinut nähdä itse niitä tapoja, joilla energia- ja ympäristöhankkeita johdetaan sekä viedään askeleen verran pidemmälle. Lisäksi olen saanut tutustua rahoituksen hakemiseen erilaisista lähteistä esimerkiksi EU:n rahoitusohjelmista (Horizon 2020). Nuoresta pitäen olen tiennyt, että se mitä teemme, vaikuttaa ympäristöön ja on erittäin tärkeää ottaa se huomioon.

Suurimman osan kouluistani olen käynyt ulkomailla, sillä olen asunut suurimman osan elämästäni Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Yläkoulussa meille opetettiin hiilidioksidista (C02), ilmaston lämpenemisestä ja ilmastonmuutoksesta sekä uusiutumattomista ja uusiutuvista energialähteistä.

Inspiroiduin aiheesta lisää, kun pääsimme luomaan käytännöllistä innovaatiota yksinkertaisista materiaaleista: pahvista, foliosta ja muovista. Näistä materiaaleista teimme aurinkoenergialla toimivan uunin. Kavereiden kanssa valmistimme uunissamme esimerkiksi pitsaa, hampurilaisia sekä paahdoimme vaahtokarkkeja.

Yläkoulussa ja lukiossa meille opetettiin paljon etiikasta sekä globaalia ajattelua. Tähän liittyi myös ilmastonmuutoksen ja ympäristön näkökulmat, jotka vaikuttavat meihin. Pohdimme ja etsimme tehokkaita ratkaisuja ympäristöongelmiin, jotka voisivat auttaa meidän sukupolveamme ja nykymaailmaamme. Aikuisena olen hämmästellyt, että ilmaston lämpeneminen ja siihen kytkeytyvä ilmastonmuutos ovat niinkin todellisia.  Esimerkiksi voin verrata lämpötilaa Suomessa viimeisen 9 vuoden ajalta ja huomata käytännössä, että talvet ovat muuttuneet.

Energia- ja ympäristötavoitteita Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa

Arabiemiirikunnat ovat erittäin riippuvaisia energiasta ja erityisesti sähköstä. Energia tuotetaan pääasiassa kaasulla ja öljyllä, koska nämä ovat helposti saatavissa.

Arabiemiirinkunnan 2050 energiavisio: tavoite on tuottaa energiasta 44 % uusiutuvilla energialähteillä, 38 % maakaasulla, 6 % ydinenergialla ja 12 % hiilellä. [3]

Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE), sijaitsee Lähi-idän mantereella, joka tarkoittaa, että siellä on lämmin ympäri vuoden ja sataa harvoin,  lukuun ottamatta sadepilvien kylvämistä (cloud seeding). Siellä käytetään paljon aurinkoenergiaa, koska se on helppo ja vaaraton tapa tuottaa ja talteenottaa energiaa. Arabiemiirikunnat edistävät ja tukevat sähköautoja. Sähköautojen lataus on ilmaista ostoskeskuksissa.  Nykyään suurin osa Ubereista, Careemeista sekä takseista ovat hybridiautoja (bensa/sähkö) tai täyssähköautoja, esimerkiksi Tesla.

Arabiemiirikunnat kannattavat kierrätystä ja ovat myös investoineet integroituihin kiinteiden jätteiden käsittelykeskuksiin. Nämä ovat jätehuoltokeskuksia, joissa jätteet muutetaan kierrätysrakennusmateriaaleiksi. Tämä vähentää rakentamisesta syntyviä CO2 -päästöjä.

Erot ja yhtäläisyydet Suomen ja Arabiemiraattien välillä

Thermopolis Oy:llä työskennellessäni olen havainnut eroja ja yhtäläisyyksiä tavoissa, joilla Arabiemiirikunnat ja Suomi toimivat energia- ja ympäristöalalla.

Yhtäläisyyksinä voisi mainita, että molemmat maat käyttävät sekä suunnittelevat käyttävänsä monenlaisia energialähteitä ja sähköautoilua pyritään edistämään.  Suomessa hybridi- tai täyssähköauton ostamista tuetaan esimerkiksi verotuksen keinoin.

Monet maiden eroista johtuvat siitä, että nämä kaksi maata sijaitsevat eri puolilla maailmaa ja niiden ilmasto on hyvin erilainen. Esimerkiksi Suomessa on neljä vuodenaikaa ja Arabiemiirikunnissa vain yksi. Suomessa on keskityttävä lämmitysjärjestelmiin ja eristeisiin. Arabiemiraateissa korkeiden lämpötilojen vuoksi ei ole tarvetta lämmitykselle.  Arabiemiirikunnissa suurin osa infrastruktuurista on valmistettu betonista, ei puusta.

Suomessa yleisimmät energialähteet ovat puupolttoaineet, öljy ja ydinenergia. Puuta käytetään tyypillisesti lämmitykseen ja energiaan, koska se on tiivis ja helppo resurssi käyttää sekä uusiutuva energialähde. Öljyn kulutuksen vähentämistä pyritään tukemaan esimerkiksi kuluttajille myönnettävällä avustuksella öljylämmityksestä vaihtamiseen maalämpöön tai muuhun lämmitysjärjestelmään.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan olen oppinut paljon työskennellessäni Thermopolis Oy:llä. Olen saanut nähdä uudenlaisia asioita sekä kokemusta siitä, miten Suomi toimii energia-alalla ja kestävän kehityksen saralla. Pystyn näkemään sekä ymmärtämään loogiset syyt siihen, miksi Arabiemiirikunnat ja Suomi toimivat joissakin tapauksissa myös eri tavalla.

Kirjoittaja ja kuvat

Thermopolis Oy:n työharjoittelija Joshua Kivisalo

Lähteet

[1]       International Energy Agency, IEA. Total energy supply (TES) by Source, United Arab Emirates 1990-2018. iea.org/countries/united-arab-emirates. Luettu 16.11.2020

[2]       International Energy Agency, IEA. Total energy supply (TES) by Source, Finland 1990-2019. https://www.iea.org/countries/finland. Luettu 16.11.2020

[3]       My Bayut. AK. All about the UAE Energy Strategy 2050. https://www.bayut.com/mybayut/uae-energy-strategy-2050. Luettu. 16.11.2020