Marraskuun terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta
24.11.2021
Täsmäkatselmukset pilotti
22.1.2022
Marraskuun terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta
24.11.2021
Täsmäkatselmukset pilotti
22.1.2022

Virkataloo Oy toteutti ilmanvaihtoremontin ja hyödynsi energiatuet

blogi-4_46380125

Lapuan keskustassa sijaitseva entinen valtion virastotalo on muuttunut monipuoliseksi alueen yritystoiminnan keskukseksi. Kiinteistössä toimii monipuolisesti erilaisia palveluntarjoajia; talosta löytyy mm. vakuutusyhtiö, tilitoimistoja, terveyden ja kauneudenhoitopalvelualan yrityksiä, kokous- ja ruokaravintola, tietotekniikka-alan palveluyritys sekä erilaisia suunnittelu-, konsultointi- ja insinööritoimistopalveluja tarjoavia yrityksiä.

Virkataloo Oy omistajatahot aloittivat kiinteistön ilmanvaihtoremontin suunnittelun syksyllä 2020, kun kokous- ja ruokaravintola Emberi tarvitsi ravintolalleen uudet aiempaa suuremmat toimitilat ja samassa yhteydessä päivitettiin rakennuksen ilmanvaihtoa energiatehokkaammaksi. Nyt toteutetussa ilmanvaihtoremontissa uusittiin ravintolan kanssa samassa rapussa olevien tilojen ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhat erilliset poisto- ja tuloilmakoneet korvattiin lämmöntalteenotolla varusteilla ilmanvaihtokoneilla. Kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Kaunismäki oli kuullut talossa toimivilta energianeuvojilta, että ilmanvaihtoremonttiin olisi mahdollista saada energiatukea ja sen kiinteistöyhtiö päätti myös hyödyntää.

Energiatuen saamisen ehtona olikin, että kiinteistöyhtiön piti liittyä vapaaehtoiseen kiinteistöalan toimitilakiinteistöjen energiatehokkuussopimusjärjestelmään (Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus). Sopimuksessa sitoudutaan raportoimaan, seuraamaan, viestimään ja kehittämään kiinteistön energiankäyttöä vuosittain.

Virkataloo Oy hyödynsi liittymis– ja energiatukihakuprosessissaan Thermopolis Oy:n yrityksille suunnattuja neuvontapalveluita eikä hakuprosessissa ollutkaan ongelmia, ainoastaan energiatukihakemuksen käsittelyaika oli hieman odotettua pidempi.

Energiatehokkuussopimukseen liittymällä yksityiset liiketilojen omistajatkin saavat käyttöönsä samat valtion tarjoamat tuet, kuin muutkin energiatehokkuussopimuksiin liittyneet tahot, joten tämä Jouluvinkkinä yksityisille toimitilanomistajille.

Uudet ilmanvaihtokoneet ovat nyt olleet käytössä 6 kk ja kiinteistössä käyttäjätkin ovat olleet tyytyväisiä päivitettyyn ilmanvaihtojärjestelmään. Laskennallinen energiansäästö päivitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä on 71 MWh/a ja investoinnin takaisinmaksuaika energiatuen kanssa on n. 5,5 vuotta. Jatkossakin on siis tarkoituksena kehittää kiinteistön energiankäyttöä ja hyödyntää investoinneissa saatavilla olevat energiatuet, kertoo hallituksen puheenjohtaja Martti Kaunismäki.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta toivottaa Thermopolis Oy

Matti Alakoskela

toimitusjohtaja

Yksi uusista ilmanvaihtokoneista