Astetta alemmas -kampanja ja yritykset
13.10.2022Energiataloudellinen joulu
1.12.2022Pientalojen säännöllinen huolto
Pientaloja on monenlaisia ja olisi hyvä tunnistaa minkälainen meidän oma pientalomme on. Kun tiedämme lämmitysjärjestelmästä, ilmanvaihdostamme ja sähkönkäytöstämme paremmin, voimme tehdä huoltotoimenpiteitä ja remontteja, jotka parantavat asuntomme energiatehokkuutta sekä asumismukavuutta. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme säännöllisiä huoltotoimenpiteitä sekä energiaremonttitoimenpiteitä pientaloille.
Monet huoltotoimenpiteet ovat ilmaisia ja pakollisia, jos haluamme asuntomme toimivan oikealla tavalla, kuten tarkoitus on. Huoltotoimenpiteet myös säästävät energiaa, joten ne maksavat itsensä takaisin. Ennen huoltotoimenpiteitä voimme katsastaa nykyisen kulutuksemme sähköstä, lämmöstä ja vedestä, esimerkiksi laskuista. Tiedettyämme kulutuksen, tarkistamme sen uudestaan huoltotoimenpiteiden jälkeen, ja näemme säästöt konkreettisesti.
Sähkölaitteiden huoltotoimet ovat asia, jonka haluamme tehdä, etenkin kun sähkön hinta on noussut merkittävästi lähiaikoina. Keittiössä voimme tarkistaa kylmälaitteiden lämpötilat ja säätää ne energiatehokkaaseen lämpötilaan. Jääkaapille sopiva lämpötila on +5°C ja pakastimelle -18°C. Laitteiden lämpötilat voi tarkistaa lämpömittarilla laittamalla sen jääkaapin sisälle yön ajaksi, jotta tulos on mahdollisimman totuudenmukainen, kun emme ole avanneet kylmälaitteita päivän aikana. Sähkölaitteistamme tulee myös pitää huolta, kylmälaitteiden ja lieden taustat voidaan puhdistaa imuroimalla ja pyyhkimällä kostealla liinalla [1]. Kertynyt pöly, lika ja kosteus sähkölaitteissa vahingoittavat laitetta sekä lisäävät sähköpalon syttymisen riskiä. Jos sähkölaitteestasi löytyy vikaa, kuten vilkkumista, kummallisia ääniä tai hajuja, täytyy laite tarkistaa ja viedä tarvittaessa huoltoon, tai ostaa mahdollisesti uusi laite [2]. Kun on aika ostaa uusi sähkökäyttöinen laite kotiin, on hyvä huomioida laitteen energiatehokkuus, jotta se olisi mahdollisimman hyvä.
Vedenkulutusta voidaan vähentää pienen investoinnin huoltotoimenpiteillä. Jos kotonasi on oikein suuri vedenkulutus ja käytössäsi on vanha vesihana sekä wc-istuin, voi olla aika vaihtaa ne vettä säästäviin malleihin, jotka kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet. On myös hyvä tarkkailla vettä käyttäviä laitteita vuotojen sekä kulumien kannalta. Jos esimerkiksi pesukoneiden letkuissa on paljon kulumia, on ne vaihdettava. Putkistotukosten ehkäisemiseksi on hyvä puhdistaa vesilukot säännöllisesti [1]. Jos vettä halutaan alkaa säästämään enemmänkin, niin suihkussa käyminen kuluttaa eniten lämmintä vettä, joten voimme karsia hieman suihkussa viettämäämme aikaa – jopa kolme minuuttia kerrallaan suihkussa riittää peseytymiseen, kun sulkee suihkun saippuoimisen ajaksi. Vesihanaan ja suihkuun on myös saatavilla vettä säästäviä päitä, jotta virtaamat vähenisivät.
Kuva: Pexels / Vecislavas Popa
Lämmitysjärjestelmän toiminta on syytä tarkistaa vuosittain ja tehdä siihen tarvittavat huollot, jos se on ajankohtaista. Seuraavista linkeistä löydät juuri sinun lämmitysjärjestelmäsi säännölliset huollot:
Öljylämmittäjän huolto-ohjeet – Lämmitysenergia yhdistykseltä
Lämpöpumpun huolto-ohje – Motiva
Kaukolämpö – Asiakkaille – Kaukolampo.fi
Energiatehokas sähkölämmitys – Motiva
Patteritermostaattien toimivuus on tärkeää oikean ja halutun lämpötilan ylläpitämisen syystä, tästä syystä niiden toimivuus on tarkistettava vähintään kerran vuodessa. Myös termostaattien uusiminen voi olla ajankohtaista silloin, kun niiden käyttöikä alkaa lähentelemään 15–20 vuotta. Termostaatit on hyvä pitää esillä asunnossa, eikä niitä saa peittää. Peittäminen aiheuttaa lämpötilaeroja huoneeseen, koska termostaatit eivät reagoi tällöin huonelämpötilaan oikein ja on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on pienen investoinnin toimenpide, joka on hyvä tehdä silloin kun vanhat tiivisteet eivät enää eristä lämpöä tarpeeksi. Mikäli asunnostasi löytyy tulisija, joka on vakituisessa asumiskäytössä, on sille tehtävä vuosittainen nuohous. Loma-asunnon tulisijalle nuohous riittää kerran kolmessa vuodessa. Mikäli kodistasi löytyy ilmalämpöpumppu, täytyy sen ulkoyksikkö puhdistaa jäästä ja lumesta. [1]
Yleisimpiä ilmanvaihtojärjestelmässä pientaloissa on joko painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poistoilmanvaihto tai koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Painovoimaisen ilmanvaihdon haltijan on syytä puhdistaa tulo- ja poistoilmaventtiilit vähintään 2 kertaa vuodessa. Jos on suodattimia, niin pese tai vaihda myös ne. Tuloilmaventtiileitä voi säästää vuodenajan mukaisesti kesä- tai talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiilin voi talvella säätää pienemmälle ilmanvaihtoa heikentämättä. Kesällä voit taas tehostaa ilmanvaihtoa avaamalla venttiilin takaisin suuremmalle. [1]
Koneellisessa ilmanvaihdossa on hyvä muistaa asettaa kesällä poistoilman lämmöntalteenoton ohitus, jotta emme turhaa lämmitä ulkoa tulevaa ilmaa, kun haluamme raikasta ilmaa sisälle. Talvella taas asento on hyvä kääntää niin, että sisäilmamme lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jälkilämmityspatterin lämpötila olisi +17°C, eli lämpötilaltaan matalampi mitä huoneessa on lämmintä. Tällöin viileämpi ilma pääsee sekoittumaan huoneeseen ja ilma raikastuu, kesällä jälkilämmityspatteri ei tarvitse olla päällä. Ilmanvaihtokoneen suodattimet olisi hyvä vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa sekä imuroida lämmöntalteenottolaitteen kenno vuoden välein. Kennon sekä tulo- ja poistoilmaventtiilit voi myös pestä imuroinnin yhteydessä. [1]
Pientalon remontoinnin ja peruskorjauksen suunnittelussa kannattaa ottaa tarkasteluun energiankulutus. Energiankulutukseen ja asumisviihtyvyyteen voi vaikuttaa monella eri tavalla, kuten parantamalla rakenteiden lämmöneristävyyttä, tehostamalla lämmitysjärjestelmää, huolehtimalla tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta ja huolehtimalla oikeista sisälämpötiloista. Pientaloa on hyvä tarkastella kokonaisuutena, jossa sen eri osa-alueet, kuten rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta vaikuttavat toisiinsa. Asunnon omistajana tai asukkaana toimenpiteet ovat rajallisia, joita itse voit tehdä, joten osa toimenpiteistä kannattaa teettää ammattilaisella, kuten esimerkiksi lämmitysjärjestelmien asennukset ja huollot, jotka vaativat pätevyyttä ja lupaa. [3]
Lämpö pakenee talosta yleensä neljästä eri reitistä: ulkovaipan liitoksista ja rei’istä, ulkovaipan läpi johtumalla, ilmanvaihdon mukana ja viemäristä jäteveden mukana. Kun kiinnitämme huomiota ulkovaippaan ja ilmanvaihtoon, voimme säästää lämmityksessä jopa kymmeniä prosentteja. Käytännön toimenpiteitä rakennuksessa ilmanpitävyyden parantamiseksi ovat ikkunoiden tiivistys, eristysten lisääminen sekä ilmanvaihdon lämmöntalteenoton parantaminen. [3] Tukilämmitykset pientalossa parantavat kustannustehokkuutta, kun hyödynnetään uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi huonelämpötilaa voidaan kohentaa ilmalämpöpumpulla tai tulisijalla. Ilmalämpöpumppu tukilämmityksenä sopii kaikenlaisiin pientaloihin, mutta etenkin sen hankinta on erityisen hyvä suorasähkökohteissa. Vanhojen sähköpattereiden vaihto nykyaikaisiin voi olla myös kannattava toimenpide, koska ohjaustarkkuus paranee ja kulutusjoustoa voidaan hyödyntää siirtämällä lämmitystä niille tunneille, kun sähkö on pörssissä halvimmillaan. Myös vanha ilmanvaihtokone voi olla kannattavaa korvata uudemmalla mallilla, jos koneen ikä on noin 20–30 vuotta. Uusissa malleissa puhaltimien ja sähkömoottoreiden hyötysuhde on parempi ja lämmöntalteenoton hyötysuhde paranee 30–40 % jopa 70–80 %.
Hyödyllisiä linkkejä liittyen pientalon huoltoihin ja remontointiin:
Motiva – Asiaa energiasta – koti ja asuminen
Ympäristö.fi – Suunnitelmallinen talonpito
Hometalkoot.fi – ohjeita kosteusvaurioiden kartoitukseen
Lähteet:
Pientalon säännöllisten huolto- ja ylläpitotoimien tarkistuslista – Motiva [1]