Täsmäkatselmukset pilotti
22.1.2022
Zero CO2- Rakennusten energiatehokkuus korona-aikana
31.3.2022
Täsmäkatselmukset pilotti
22.1.2022
Zero CO2- Rakennusten energiatehokkuus korona-aikana
31.3.2022

Tukea ja infoja yrityksille energiankäytön tehostamiseen

Ovatko yrityksesi energiakustannukset nousseet? Pohditteko mitä asialle pitäisi tehdä vai oletteko jo kenties suunnittelemassa energiankäytön tehostamista tai investoimassa uusiutuvaan energiaan? Ohessa rahanarvoisia vinkkejä ja informaatiota saatavilla olevista tukieuroista.

Tukea ja avustusta

Tukea on tarjolla yrityksen sijainnista ja omistuksista riippuen eri lähteistä. Esittelen lyhyesti neljä erilaista vaihtoehtoa. Huom. Tämä lista ei kata kaikkia tukimahdollisuuksia.

  1. Business Finland myöntää energiatuen. Tätä tukea voivat saada periaatteessa kaikki yritykset  (ei maatila eikä kalastus- tai vesiviljelytuotteiden piirissä toimiva yritys, ei asunto-osakeyhtiö tai asuinkiinteistö eikä saa toiminnan rahoitusta valtion talousarviosta) koosta riippumatta uusiutuvan energian investointeihin. Energiatehokkuusinvestointien tuen hakijaksi käy myös yritykset, mutta lisävaatimuksena on joko Energiatehokkuussopimuksiin liittyminen tai ESCO palvelun käyttäminen. Käy tutustumassa tarkemmin energiatukeen Business Finlandin sivuilla. Minimi-investointi on 10 000 €. Tukiprosentti vaihtelee 10–25 % välillä. Uuden teknologian investoinnit voivat saada noin 5 % tukikorotuksen.
  2. Maaseuturahaston elpymisvaroista on 26 miljoonaa euroa suunnattu maaseudulla toimiville mikro- ja pienyrityksille. Tukea on tarkoitus käyttää maaseudun yritystoiminnan kehittämiseen. Elpymistukea voi saada esim. uusiutuvan energian käyttöönottamiseen yrityksissä tai ympäristöystävällisemmän ja resurssitehokkaamman teknologian investointeihin. Katso tarkemmat tiedot Ruokaviraston sivustolta. Minimi-investointi on 2 000 €. Tukitasot vaihtelevat n.  30 – 35 % välillä hankkeesta riippuen. Biokaasun tuotantoon on mahdollista saada jopa 50 % tuki.
  3. Yli viiden miljoonan euron energiainvestointeihin tuet haetaan Työ- ja elinkeinoministeriöllä ja ensimmäinen hakuaika on 20.12.2021-4.3.2022. Lue lisää TEM:in sivuilla.
  4. Sähköautojen latauspisteavustus työpaikoille on nyt haettavissa ARA:lta. Tähänkin tukeen kannattaa tutustua, jos se on aiheena ajankohtainen.

Infoa

Rahallisen tuen lisäksi tarjolla on myös tietoiskun tyyppisiä tapahtumia eri aihepiireihin liittyen. Tässä muutama nosto:

Energianeuvontatahot ympäri Suomea ovat yhdistäneet voimansa ja tarjoavat yrityksille noin 30 minuuttia kestäviä infoja maaliskuussa torstaisin klo 8:30–9:00. Tapahtumat järjestetään etänä TEAMSin välityksellä.

Tässä lista aiheista ja puhujista:

  1. Latauspisteet ja uusi avustus työpaikoille
    • Aika: Torstai 3.3. kello 8:30-9:15, puhuja: Taneli Varis, Motiva
  2. Säästökohteet esille energiakatselmuksella
    • Aika: Torstai 10.3. kello 8:30-9:00, puhujat: Tomi Kiuru, Motiva ja Markku Ahonen, Ramboll Finland Oy
  3. Energiatuki vauhdittaa investointeja
    • Aika: Torstai 17.3. kello 8:30-9:00, puhuja: Markku Mäkelä, Business Finland
  4. Tietoa aurinkosähköstä
    • Aika: Torstai 24.3. kello 8:30-9:00, puhuja: Markus Andersen, Sähköteknillinen yhdistys

Varaa maaliskuun torstaiaamuista hetki aikaa kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan tapahtumiin osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/ajankohtaista_energiatietoa_yrityksille.

Näiden lisäksi Motiva järjestää seuraavan yrityksille suunnatun tapahtuman:

  1. Energianhallintajärjestelmä ISO 50 001 energiatehokkuuden toteuttamisessa. Aika: 18.2.2022, klo 9.30-11.00, Paikka: TEAMS. Katso lisää.

Kirjoittaja

Lea Hämäläinen, projektipäällikkö ja energianeuvoja Thermopolis  Oy:llä

Energianeuvonta tarjoaa näihin pohdintoihin sparrausapua ilmaiseksi ja puolueettomasti. Energianeuvonta on Energiaviraston rahoittama palvelu, jota tarjotaan pk-yrityksille, kuluttajille ja kunnille. Ota yhteyttä energianeuvontaan info@thermopolis.fi.