Aurinkosähköä julkisiin tiloihin
19.9.2023
Sähköenergiajärjestelmät
31.10.2023
Aurinkosähköä julkisiin tiloihin
19.9.2023
Sähköenergiajärjestelmät
31.10.2023

Omakotitalon huolto- ja kunnostustarpeet

Omakotitalossa on vuosien kuluessa monenlaista huoltotarvetta. Tarpeet tulevat yhä lisääntymään kodin laitteistojen ja tekniikan lisääntyessä. Huoltotarpeet kohdistuvat rakennuksen ulko- ja sisäosiin sekä ulkoalueisiin.

Sisällä kannattaa säännöllisesti puhdistaa mm. ilmalämpöpumppujen suodattimet, vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet, seurata tiputtaako hanat tai muut vesikalusteet. Ovien ja ikkunoiden suoruutta kannattaa seurata ja tarvittaessa tiivistää. Tulipesistä tuhkat täytyy säännöllisesti poistaa ja hormit nuohota. Asunnon pintamateriaalit kuluvat ja niitä kannattaa pinnoittaa uudelleen tai uusia.

Kiinteät kalusteetkin kuluvat vuosien aikana, jolloin tulee niiden uusimistarve. Kalusteiden vaihtoa helpompi ja halvempi vaihtoehto on vaihtaa tai maalata kalusteiden ovet.

Valaistus kannattaa vaihtaa nykyaikaisiin ledeihin, jolloin myös mahdolliset himmentimet täytyy vaihtaa ledeille soveltuviksi. Loisteputkia korvattaessa lediputkilla kannattaa myös kuristimet ohittaa ja mahdolliset kondensaattorit poistaa. Niiden tekeminen on sähkötyötä, joita maallikko ei saa tehdä.

Sähkölämmitystaloissa käytettiin yleisesti 90-luvulla sähkötoimisia Parca-lämminvesivaraajia, joissa on syöpymistä estävä anodi. Se pitäisi säännöllisesti vaihtaa, mutta käytännössä sitä ei juurikaan tehdä. Kyseisessä varaajassa on vastukset vaipan ulkopuolella, ja varaajan sisäpintaan kertyy käytössä kattilakiveä. Sen takia termostaatin asetuslämpötilaa täytyy lisätä vuosien kuluessa. Varaajaa kannattaa seurata ja vaihtaa se uuteen rosterivaraajaan ennen nykyisen varaajan vaipan vuotoa.

Myös sähkölaitteiden kuntoa kannattaa seurata. Esimerkiksi pistorasiat kuluvat käytössä, jolloin suuritehoisien sähkölaitteiden pistotulpat voivat käytettäessä kuumentua huonojen kosketuksien vuoksi. Kuluneet ja rikkoutuneet pistorasia kannattaa uusia.

Aurinkovoimaloissa ei ole sanottavasti huollon tarvetta. Invertterin esteettömästä jäähdytyksestä kannattaa kuitenkin huolehtia. Samoin kannattaa seurata, ettei paneelien alle keräänny esim. puiden lehtiä ja tarvittaessa poistaa. Tuotannon seuranta on helppo keino tarkastella voimalan toimintaa.

Rakennusten lämmitysjärjestelmien toimintaa kannattaa lämmitystavasta riippumatta seurata. Jos poikkeamia ilmenee, kannattaa syy selvittää ja korjata mahdolliset puutteet.

Ulkoalueet vaativat pääsääntöisesti talvisin lumitöiden suorittamista ja kesäisin nurmikon leikkausta. Lisäksi istutukset vaativat huoltoleikkauksia ja lannoittamista. Jos rakennuksen ulkoverhouksessa on maalipinta, vaatii sekin huoltomaalausta muutaman vuoden välein. Vesikaton kuntoa kannattaa Suomen vaihtelevan ilmaston vuoksi seurata säännöllisesti, ja tarvittaessa suorittaa korvaustoimenpiteitä.

 

Lapualla 16.10.2023