Kodin sähkönkulutuksen seuranta
1.7.2020
Co2mmunity virtuaalisella bussimatkalla
14.8.2020
Kodin sähkönkulutuksen seuranta
1.7.2020
Co2mmunity virtuaalisella bussimatkalla
14.8.2020

Kesä energianeuvojana

blogi-4_46380125

Kesä energianeuvojana

Hei, olen Mira, keväällä 2020 valmistunut luonto- ja ympäristöneuvoja. Aloitin työharjoittelijana Thermopolis Oy:ssä tammikuussa 2020 ja ilokseni sain jatkaa täällä kesätyöntekijänä.

Aikaisempina vuosina iso osa kesätyötä on kuuleman mukaan ollut erilaiset tapahtumat, mutta (koronan vuoksi) tänä vuonna tapahtumien sijaan työskentely onkin tapahtunut pääasiassa toimistolla ja onkin ollut tärkeää kehittää uusia neuvontatapoja.

Miten näitä videoita tehdään?

Thermopolis toteuttaa Energiaviraston rahoittamaa alueellista energianeuvontaa Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa ja osana tätä työtä aloimme kehittää energianeuvontavideoita. Työharjoitteluni aikana tein nuorille suunnatun esityksen energiansäästöstä ja näistä aiheista alettiin tekemään videoita, tosin matkan varrella aiheita tuli muitakin. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta videoiden tekemisestä, mutta Biteable-ohjelma oli onneksi melko helppokäyttöinen. Alkuun oli toki pieniä vaikeuksia, esimerkiksi ohjelma ei aina tehnyt niin kuin halusin, oma ääni kuulosti kamalalta enkä saanut katsottua valmista videota. Onneksi chattipalvelusta sain nopeasti avun ja selainta vaihtamalla alkoi hommat sujua paremmin. Lopulta totuin myös omaan ääneeni.

Valmiita videoita on kesäkuun loppuun mennessä kuusi, joista kaksi on julkaistu Facebook-sivullamme. Ensimmäiset julkaistut videot kertovat energianeuvonnasta ja ilmalämpöpumpulla viilentämisestä. Tulossa on videoita ostoksista ja vaatteista, veden ja sähkön säästämisestä sekä jätteistä ja kierrätyksestä. Eikä kesä ole vielä edes puolivälissä, joten uusia ideoita ehtii syntyä vielä monia.

Miten saada ihmiset painamaan peukkua?

Kesätyöni on painottunut viestintään ja siihen on kuulunut viestintäsuunnitelman tekeminen, Facebook päivitysten suunnittelu ja julkaisu. Ympäristöala on itselleni vielä melko uusi aluevaltaus, joten sosiaalisen median päivittämistä varten olen etsinyt paljon tietoa eri aiheista ja seurannut alan toimijoiden sosiaalisen median kanavia. Seuraan myös Facebookin kävijätietoja ja tavoitteenani on saada sivun kävijämäärät, tykkääjät, julkaisujen tykkäykset ja jaot kasvamaan. Käy siis tykkäämässä Facebookissa Thermopolis Oy (Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto).

Yksi parhaiten menestynyt julkaisu on ollut energiankäyttöä koskeva bingo:

Bingot voivat mennä pystysuoraan, vaakasuoraan tai kulmasta kulmaan. Montako bingoa sinä sait?

Energianeuvontaa kirjojen haun lomassa

Kuluttajille suunnattu energianeuvontanäyttely on ollut esillä alueen kirjastoissa, kaksi viikkoa kerrallaan. Näyttelyssä on ollut esillä tietoa energiansäästöstä, esitteitä eri lämmitysmuodoista ja erilaisia lamppuja (4 erilaista lediä ja energiansäästölamppu). Energianeuvoja on ollut myös yhtenä päivänä paikalla antamassa energianeuvontaa. Heinäkuun kirjastonäyttely lepäilee toimistollamme, mutta syksyä kohti mentäessä lähtee jälleen liikkeelle. Facebookista löydät ajankohtaiset tiedot näyttelyn liikkeistä.

Bussiretkellä

Kesäkuussa teimme bussimatkan Tampereelle ja Ikaalisiin. Tampereella tutustuimme Tammelassa sijaitsevaan kerrostalokohteeseen. As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 on tehnyt paljon erilaisia energiatehokkuutta parantavia toimia, kuten laittanut maalämmön, lämmöntalteenoton poistoilmasta ja jätevedestä, kahdensuuntaisen kaukolämmön, aurinkokeräimet ja -paneelit sekä huonekohtaisen viilennyksen. Taloyhtiön puheenjohtaja Pertti Vesterinen kertoi näistä asioista innostuneesti ja inspiroivasti.

Tampereelta matkamme jatkui Ikaalisiin. Leppäkosken sähköllä saimme kuulla yrityksen toiminnasta, joka on jatkunut jo yli sata vuotta sekä energiatehokkuustoimista, joita ovat älykäs sisälämpötilan ohjaus, aurinkosähkö ja -lämpö.

Matkatunnelmiin pääset tästä linkistä.

Kestävät kunnat ja matkasuunnitelmia

Alueemme kunnissa tehdään tavoitteellista ilmastotyötä, joka kulkee nimellä Kestävät. Siinä ovat mukana Lapua, Kuortane, Alavus ja Kurikka. Kunnat ovat mm. liittyneet energiatehokkuussopimukseen, omaavat yhteisen ilmastostrategian ja ovat laatineet kestävän kehityksen ohjelmat kuntien ilmastoasioiden edistämiseksi.

Olemme aikeissa järjestää lähikuntiemme virkamiehille, päättäjille ja alueen muille vaikuttajille ilmastoteemaisen matkan lokakuussa. Matkaltamme haemme uutta oppia niin edelläkävijäyrityksiltä kuin kuntien hyvistä käytänteistäkin. Olen saanut olla mukana matkan suunnittelussa ja huomannut, että Suomessahan on vaikka mitä mielenkiintoisia kohteita! Knehtilän tila Hyvinkäällä, Aalto Haitek Toholammilla, Biovaaka Lappeenrannassa, SSAB Raahessa ja Genelec Iisalmessa ovat esimerkkejä mahdollisista matkakohteista. Melkein mahdoton tehtävä valita minne matka tehdään, mutta onneksi minun ei tarvinnut sitä päättää.

Tervetuloa meille!

Työyhteisöön mukaan tuleminen on ollut helppoa ja ensimmäisestä päivästä lähtien olen tuntenut itseni tervetulleeksi. Jatkan opintoja ympäristöinsinööriksi ja olen saanut Thermopolisin väeltä kannustusta jatko-opintoihin ja opintojen aikana jatkan myös osa-aikaisesti Thermopolisilla työskentelyä.

Nähdään Tuurin kyläkaupalla!

Ihan koko kesä ei kuitenkaan mene toimistolla ja tapaat meidät heinäkuun 14. ja 15. päivä Tuurin kyläkaupalla osana Alavuden Pop up kaupungintaloa.

Kirjoittaja

Thermopolis Oy:n kesätyöntekijä Mira Perttula tutustuu energianeuvojan työhön ja viestintään.