Yhdessä enemmän
30.9.2021Energiaekspertti -kurssille
12.11.2021Energiansäästövinkkien arviointia
Syksy on jo pitkällä. Illat pimenevät vauhdilla ja päivä valkenee aina vaan myöhemmin. Talvella energiankulutus kasvaa ja kohonneiden energialaskujen myötä omat ajatukset kääntyvät helposti siihen, miten voisin vähentää energiankulutusta. Energianeuvonnassa annetaan paljon erilaisia vinkkejä tai suosituksia energian säästämiseen. Päätin pimenevän syksyn ratoksi hieman arvioida kahta säästövinkkiä erilaisten kriteerien näkökulmasta.
Valitsemani kriteerit ovat toteutettavuus, vaadittavat investoinnit ja vinkin vaikuttavuus energiankulutukseen kokonaisuuden näkökulmasta. Kutakin kriteeriä arvioin antamalla pisteitä yhdestä viiteen. Energiansäästövinkki on sitä parempi mitä enemmän pisteitä se kerää kustakin kategoriasta. Tämän lisäksi arvioin energiansäästövinkkejä myös sanallisesti. Energiasäästönäkökulman arvioinnin apuna käytän tilastokeskuksen [1] julkaisemaa Asumisen energiakulutus käyttökohteittain -kuvaajaa, mutta arviot sisältävät myös omia subjektiivisia näkemyksiäni.
Muista sammuttaa valot
Ensimmäinen energiasäästövinkkini on klassinen ”Muista sammuttaa valot, kun lähdet tilasta. ” Tämä on monelle hyvin tuttu jo lapsuudesta. Ledien yleistyessä on alettu jo pohtimaan lampun sytytyskertojen määrää ja käyttöikää verrattuna valon kuluttamaan sähköön. Vinkkiä onkin tarkennettu aikamääreellä ”Muista sammuttaa valot, kun poistut tilasta yli kymmeneksi minuutiksi”.
Aloitetaan arviointi ensimmäisestä kriteeristä eli toteutettavuudesta. Valojen sammuttaminen on sinänsä vaivatonta. Valokatkaisijat ovat usein kulkumatkan varrella eikä sammuttamiseen mene kovin paljon aikaa. Itselleen ja toisille voi myös kirjoittaa muistilapun valojen sammuttamisesta. Vielä vaivattomammaksi voidaan tämä vinkki toteuttaa investoimalla automaatioon. Tällöin valot syttyvät ja sammuvat liiketunnistimen ja ajastimen avulla automaattisesti. Ja vaikka lapsia joutuu usein muistuttamaan valojen sammuttamisesta, arvioin tämän vinkin olevan helppo toteuttaa. Toteutettavuudessa tämä vinkki saa siis 5 pistettä.
Investoinnin näkökulmasta arvioin, että tämä vinkki ei vaadi investointeja. Onhan tietysti aina mahdollista investoida automaatioon, mutta vinkin toteuttaminen ei vaadi sitä. Viisi tähteä siis myös tästä näkökulmasta.
Energiansäästönäkökulmasta valaistuksen osuus energiankäytöstä on Tilastokeskuksen mukaan 2 %, joten valojen sammuttamisen merkitys energiankokonaiskulutuksen näkökulmasta on pieni. Toisaalta valojen palaminen turhaan on aivan turhaa energiankulutusta ja valojen sammuttaminen tulee jo selkärangasta, joten tämän vinkin toteuttamatta jättäminen olisi aika hassua. Annan tälle toimenpiteelle 3 tähteä energiansäästön näkökulmasta.
Yhteensä siis 13 pistettä.
Käy nopeasti suihkussa
Toisena arviointiin pääsee energiansäästövinkki ”Käy nopeasti suihkussa”. Tämä on hieman epämääräinen vinkki. Mikä on nopea suihku? No itse määrittelisin sen niin, että käy suihkussa nopeasti, mutta muista myös ettet turhaan anna veden valua viemäriin. Eli tärkeää ei ole se, miten pitkään olet suihkutilassa vaan miten kauan suihku on päällä. Tämän vinkin jatko-osa on ” Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi”. Mennään näillä ajatuksilla arviointiin.
Käy nopeasti suihkussa -energiansäästövinkille annan 4 pistettä toteutettavuuden suhteen. Sinänsä suihkussa käyminen nopeasti on helppo toteuttaa, tosin olen tottunut pitkien hiusteni kanssa sammuttamaan suihkun saippuoinnin ajaksi. Toisaalta kun oikein kylmissään menee suihkuun, niin voi välillä viipyä lämpimän veden alla hivenen liian pitkään ja myös lasten ohjaaminen lyhyisiin suihkuihin on välillä hankalaa.
Kuten valojen sammuttaminen, tämäkään vinkki ei vaadi investointeja, joten se saa täydet 5 pistettä vaadittavat investoinnit kategoriassa. Suosittelen toki energianeuvojan ominaisuudessa vaihtamaan suihkuihin vettä säästävät suihkupäät, jolloin veden- ja energiankulutus vähenee, vaikka suihkua ei tulisi sammutettua saippuoinnin ajaksi.
Käyttöveden lämmitys käsittää jopa 15 % asumisen energiankulutuksesta [1] ja suihkulla pystymme helposti vaikuttamaan tähän määrään. Joten energiansäästökategoriassa annan tälle vinkille 5 pistettä.
Yhteensä siis 14 pistettä.
Miten sinä?
Oletko samaa mieltä antamieni arvioiden kanssa? Mitä energiansäästövinkkejä sinä haluaisit arvioitavan? Onko nyt käytetty kriteeristö tarpeeksi kattava vai pitäisikö jotain muuta lisätä?
Lähteet:
[1] Suomen virallinen tilasto (SVT): Asumisen energiankulutus [verkkojulkaisu]. ISSN=2323-3273. 2019, Liitekuvio 2. Asumisen energiankulutus käyttökohteittain vuonna 2019 .