Energy Equilibrium (Energiatasapaino) -hanke
2.1.2024
Ilmalämpöpumpulla lämmitystä ja viilennystä kotiin
11.4.2024
Energy Equilibrium (Energiatasapaino) -hanke
2.1.2024
Ilmalämpöpumpulla lämmitystä ja viilennystä kotiin
11.4.2024

Tulisijan käyttäjän on aika valmistautua tulevaan lämmityskauteen

Kevät etenee vauhdilla ja talvenselkä on jo taittunut. Polttopuut eli klapit ovat erinomainen lämmönlähde nykyisessä energiamarkkinatilanteessa, tarjoten kuluttajalle erinomaisen tavan suojautua sähkön hintapiikeiltä, joita parina viime talvena on riittänyt selätettäväksi.

Kun maakunnassa ajelee, on nähtävissä omatoimisten ja ammattimaisten polttopuuntekijöiden rankapinoja odottamassa pienintää. Osa polttopuiden tekijöistä onkin jo aloittanut tekemään klapeja tulevaa lämmityskautta ajatellen. Omakotitalojen ja kesämökkien tulisijoissa on oleellista, että polttopuu on kuivaa, millä varmistetaan lämmityskaudella polttopuiden soveltuminen pientulisijojen lämmönlähteeksi.

Nykypäivänä on paikallislehtien, internet-hakujen ja markettien ilmoitustauluja seuraamalla helppo löytää polttopuukauppiaita. Kun on hyvissä ajoin liikenteessä, on polttopuuta hyvin saatavilla, mutta kun pakkasjakso talvella yllättää kuluttajat, kuluvat myyjien polttopuuvarastot nopeasti loppuun.

Useat ihmiset tykkäävät hyötyliikunnasta ja tekevät polttopuunsa omatoimisesti metsästä saakka. Myös kesämökkien, tonttien ym. yksittäiset puut tarjoavat jo monelle tulisijan käyttäjälle riittävästi polttopuuta talven varalle.

Ammattimaisilla polttopuuntekijöillä on järeät ja tehokkaat klapikoneet käytössä, mutta pienemmässä yksityistaloudessa pärjää huomattavasti edullisemmallakin kalustolla tyyliin mies, moottorisaha ja halkomakirves. Järeiden puiden pieninnässä auttaa huomattavasti tehokas halkomakone, jolloin omatoiminen klapintekijä saa polttopuu-urakkaan hieman helpotusta.

Metsätöihin tarkoitettuja suojavarusteita on syytä käyttää, kun tartutaan moottorisahaan , jolloin ei tarpeettomasti vaaranneta omaa terveyttä. Turvakengät, kypärä ja turvahousut ovat ehdottomia varusteita, kun moottorisahaa käynnistetään. YouTubesta löytyy hyviä ohjevideoita mm. siitä, miten moottorisahan ketju teroitetaan, mikäli se taito on jäänyt vielä opettelematta. Moottorisahan laipassa myös lukee, millainen teräketju kyseiseen moottorisahaan sopii. Pienellä teräketjuinvestoinnilla on mukava aloittaa polttopuiden katkontaurakka.

Muista nyt lämmityskauden päätyttyä tilata nuohooja huoltamaan tulisijasi ja savuhormisi tulevalle lämmityskaudelle. Mikäli itselläsi ei ole vakiintunutta asiakassuhdetta nuohoojan kanssa, löytyy paikalislehtien ilmoituksista ja internethakuja tekemällä nuohooja.

Kirjoittaja on Thermopolis Oy:n toimitusjohtaja ja omatoiminen polttopuuntekijä.
Lapualla 22.3.2024 Matti Alakoskela