Energiansäästövinkkien arviointia
29.10.2021
Marraskuun terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta
24.11.2021
Energiansäästövinkkien arviointia
29.10.2021
Marraskuun terveiset kunnille Alueelliselta energianeuvojalta
24.11.2021

Energiaekspertti -kurssille

blogi-4_46380125

Taloyhtiön hoitokuluista 30–40 prosenttia menee energiankulutukseen. Säästetyt kilowattitunnit ja vesilitrat näkyvät suoraan euroissa, sillä energiakuluilla on iso vaikutus asukkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin tai vuokriin. Energiaa säästämällä vähennetään myös ympäristövaikutuksia. Energiaekspertti-kursseja on järjestetty ympäri Suomea ja toiminnan kautta energiaekspertit ovat toimeenpanneet taloyhtiöissä toimenpiteitä, joilla on saavutettu säästöä. Nyt kurssit on myös aloitettu Pohjanmaan maakunnissa ja Pohjois-Suomessa.

Energiaeksperttien avulla taloyhtiöiden energiankulutusta on saatu vähennettyä jopa useita kymmeniä prosentteja. Kaikki energiansäästötoimet eivät vaadi edes investointeja, vaan asukkaiden omalla toiminnalla saadaan säästöjä aikaiseksi. Helppoja tapoja säästämisen aloittamiseksi ovat: nopeampi suihkussa käynti ja hanan sammuttaminen saippuoinnin ajaksi, täysien tiski- ja pyykkikoneellisten peseminen, turhien laitteiden ja valojen sammuttaminen sekä huonelämpötilojen laskeminen.

Kurssilla koettua

Viime vuoden kesäkuussa järjestettiin Etelä-Pohjanmaan ensimmäisen energiaekspertti-kurssin toinen koulutuspäivä Thermopolis Oy:n tiloissa ja osallistumismahdollisuus oli myös etänä. Toisen kurssipäivän aiheina olivat sähköjärjestelmät (mukaan lukien aurinkosähkö ja sähköautojen latauspisteet), kiinteistöautomaatio, suunnitelmallinen kiinteistönpito ja yhteisöenergia.

Energiaekspertti-kurssin toisessa koulutuspäivässä kiinnostusta herätti eniten sähköautojen latauspisteitä koskeva tieto, sillä sähköautojen määrät tulevat kasvamaan ja EU-politiikka ohjaa vahvasti sähköautojen määrän kasvua sekä latauspisteverkoston parantamista.

Realian isännöitsijä Pirkko Lakso osallistui energiaekspertti-kurssille ja kertoi osallistumisen syistä: ”Isännöitsijän yksi tehtävä on pitää taloyhtiön kulut kurissa. Taloyhtiöllä ei juuri ole mahdollisuutta vaikuttaa esimerkiksi siihen paljonko maksaa lämpö, vesi, jätehuolto, mikä on kiinteistöveron suuruus jne. Keinot kulujen alentamiseen tulevat säästöjen kautta. Ei tuhlata lämpöä, sähköä tai vettä, lajitellaan jätteet eikä tyhjennetä astioita vajaina. Kaikki tieto, joka auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa on tervetullutta.”

Päivitetty kurssikokonaisuus

Viime vuoden kurssin jälkeen järjestimme vielä tämän vuoden 2021 keväällä kaksi energiaekspertti -kurssia kaksiosaisina täysin etänä. Saadun palautteen perusteella sisältöjä on nyt uudistettu ja kurssi toteutetaan 3-osaisena. Yhteistyöhön on tullut mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa energianeuvontaa toteuttava Feasib Consulting. Energianeuvojien lisäksi kuullaan puheemvuoroja myös yrityksistä, Motivalta ja Pohjois-Suomen kiinteistöliitolta.

Seuraava kurssi järjestetään yhteistyössä Feasib Consulting Oy:n kanssa kolmiosaisena, ensimmäinen kurssipäivä on 17.11.2021 klo 17–19.

Tilaisuuteen voi osallistua useassa paikassa paikan päällä tai etänä. Osallistumispaikat ja lisätiedot löydät täältä: https://www.thermopolis.fi/ajankohtaista-energiaekspertit/ .

Tervetuloa mukaan!