Kesä energianeuvojana
2.7.2020
Öljylämmittäjiä kannustetaan energiamurrokseen
27.8.2020
Kesä energianeuvojana
2.7.2020
Öljylämmittäjiä kannustetaan energiamurrokseen
27.8.2020

Co2mmunity virtuaalisella bussimatkalla

blogi-4_46380125

Co2mmunity virtuaalisella bussimatkalla

Osana EU:n Itämeriohjelman Co2mmunity -hanketta meidän oli tarkoitus lähteä isommalla bussiryhmällä maaliskuun 2020 lopulla tutustumaan mielenkiintoisiin yhteisöenergian kohteisiin, joilla voisimme inspiroida Etelä-Pohjanmaan alueen asukkaita. Kuten tiedetään, koronavirusepidemiarajoitukset astuivat juuri tällöin voimaan Suomessa ja nämä suunnitelmat jouduttiin perumaan. Halusimme kuitenkin bussimatkan järjestää, tavalla tai toisella, ja hanketiimin parissa syntyi ajatus virtuaalisesta bussimatkasta. Ideana oli, että pieni hankeporukka lähtee kuvaajan kanssa matkaan ja muut voivat osallistua matkalle virtuaalisesti. Virtuaalisen bussimatkamme ensimmäinen osa on kohdevierailu Tampereelle, jonka kuvaukset suoritettiin 11.6.2020. Tervetuloa mukaan matkalle!

Torstaina 11.6.2020 lämmin sää suosi bussimatkaamme. Hanketiimimme hyppäsi Nurmohallilta Seinäjoelta pikkubussin kyytiin ja suuntasimme Tampereelle.

Kuva 1. Kuvassa matkaan lähdössä Matti Alakoskela (Thermopolis Oy), Anne Viljanen (Thermopolis Oy) ja Pia Kattelus (Etelä-Pohjanmaan liitto). Mukana matkassa oli myös kuvan ottanut Mira Perttula (Thermopolis Oy).

Parin tunnin matkan jälkeen saavuimme osoitteeseen Pohjolankatu 18–20, jossa meitä oli vastassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen. Pertti johdatti meidät kerrostalon sisäpihalle, missä vastassa oli upeasti hoidettu puutarha. Siellä ei näkynyt jälkeäkään alla olevista maalämmön lämpökaivoista.

Kuva 2. Co2mmunity tiimi As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 puutarhassa. Kuvassa: Matti Alakoskela (toimitusjohtaja, Thermopolis Oy), Joni-Petteri Tuhkanen (kuvaaja, Taivalmedia), Anne Viljanen (projektipäällikkö, Thermopolis Oy), Mira Perttula (kesätyöntekijä, Thermopolis Oy) ja Pertti Vesterinen (As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja).

Tämän jälkeen siirryimme alakerran tiloihin, jossa kuvaaja viritteli kaiken valmiiksi kuvauksia ja Facebook liveä varten, jota testasimme ensimmäistä kertaa Thermopolis Oy:llä. Livevideo löytyy Thermopolis Oy:n Facebook sivulta.

Kuva 3. Kuvauskaluston ja live-lähetyksen valmistelua

Livelähetys sujui hyvin ja Pertti Vesterisen esitys oli todella mielenkiintoinen. Hän kertoi taloyhtiössä toteutetuista energiatehokkuutta parantaneista remonteista, kuten kahdensuuntaisesta kaukolämmöstä, maalämmöstä, aurinkoenergiasta, lämmöntalteenotosta (poistoilmasta ja jätevedestä) ja huoneistokohtaisesta viilennyksestä. Nämä remontit ovat tuoneet säästöä asukkaille ja lisänneet asumismukavuutta. As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 on ensimmäinen kohde Suomessa, jossa asuntoyhtiö myy myös itse tuotettua uusiutuvaa lämpöä kaukolämpöverkkoon. Taloyhtiö on saanut tunnustusta tehdyistä remonteista, heille on myönnetty lähienergiaratkaisun kunniamaininta, kuukauden Hinku-teko –palkinto, hyvän rakentamisen palkinto ja kansainvälinen Heat Pump City of the Year -tunnustus.

Kuva 4. Taloyhtiön voittamia palkintoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivä oli antoisa ja toivommekin, että tuottamamme videomateriaali saa monet ihmiset innostumaan yhteisöenergian erilaisista mahdollisuuksista. Kenties joku näistä ratkaisuista sopisi sinunkin taloyhtiöösi?

Video julkaistaan lähiaikoina Thermopolis Oy:n ja Etelä-Pohjanmaan liiton nettisivuilla, seuraa ilmoittelua Facebookissa.

Co2mmunity-hanke toteutetaan kansainvälisessä yhteistyöverkostossa, jonka tavoitteena on edistää yhteisöenergian käyttöönottoa Itämeren alueella. Hanke toteutetaan 1.10.2017-30.9.2020. Co2mmunity-hanke tuottaa kunnille, yhteisöille ja alueellisille energiatoimijoille tietoa yhteisöenergian alueellisesta kehittämisestä ja uusiutuvan energian (aurinko-, maa-, vesi- ja bioenergia) hyödyntämisestä. Hankkeessa yhteisöenergialla tarkoitetaan esim. kyläyhteisön pienimuotoista lämmöntuotantoa. Etelä-Pohjanmaalla uusiutuvaa energiaa edistävät hankkeen puitteissa Thermopolis Oy ja Etelä-Pohjanmaan liitto.

Kirjoittajat:
Thermopolis Oy:n energianeuvoja Anne Viljanen herättelee ajatuksia yhteisöenergian ja kansalaisten näkökulmasta
ja
Thermopolis Oy:n kesätyöntekijä Mira Perttula tutustuu energianeuvojan työhön ja viestintään.