Suomen ja Arabiemiirikuntien kestävän kehityksen ja energia-asioiden samanlaisuudet ja erilaisuudet
18.11.2020Uusiutuvaa yhteisöenergiaa taloyhtiöiden Uuteen Vuoteen 2021
11.1.2021Joulu on jo ovella
Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat olla hieman tavallisesta poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä tai niitä ei pidetä lainkaan. Tämä johtuu nykypäivän tilanteesta – koronasta. Energiankulutusta on siis tänäkin vuonna, mutta sitä syntyy vähän eri tavoin. Jouluisissa tunnelmissa energianeuvojamme Paavo Rätti (kuvassa) on koostanut joulun energiasäästövinkkejä.
Kuvassa asennan sähkökynttilät reikänauhavanteeseen.
Olen aloittanut energianeuvojan pestissä Thermopolis Oy:llä marraskuun alussa. Työnkuvanani on taloyhtiöiden energianeuvonta, jossa on tavoitteena energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön edistäminen, ohjaus suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon, sekä energianäkökulman huomioiminen huolto- ja korjaustoiminnassa. Alueena ovat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa.
Jouluvalojen sähkönkulutus
Moni miettii, että vievätkö jouluvalot paljon sähköä. Erityisesti uusien jouluvalojen käyttö on käytännössä ilmaista ja sähkönkulutus erittäin pientä. Valon sävyllä voi vaikuttaa paljon tunnelmaan. Tähän aikaan vuodesta vähän joka pihalle ilmestyy jouluvaloja yms. Meille tuli pihan kuuseen uudet valot eilen. 30 lapun kuusivalosarja kuluttaa sähköä vajaa sata wattia [3w x 30kpl]. Lisätietoa sähkönkulutuksesta
Suosi ledejä joulu- ja koristevalaistuksessa
Ulkovalaistuksessa kynttilä ja lyhty luovat tunnelmaa. Uudet koriste- ja jouluvalot ovat useimmiten ledejä, mutta myynnissä voi olla yhä vanhempiakin malleja. Valaistuksessa voi käyttää nykyään myös vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Sähkövaloja käyttäessäsi muista ajastaa ne, jotta valot eivät loista keskellä päivää eivätkä yön tyhjyydessä. Lisätietoa ledvaloista
Lahjavinkkejä
Parhaita energiansäästäjän joululahjoja ovat kestävät käyttötavarat ja sopivat palvelut. Joululahjaostokset kannattaa suunnitella harkiten, jottei kauppaan tarvitse säntäillä montaa kertaa. Energianeuvojan lahjavinkit ovat:
- Mikäli hankit tuotteita, jotka sisältävät sähköisiä osia tai kuluttavat sähköä, varmistaisin sen kulutuksen, ettei käyttäjälleen koidu ylimääräistä energiankulutusta.
- Sähkönkulutusmittari, joka mittaa sen hetkisen sähkön kulutuksen. Laite lähettää tiedot langattomasti vastaanottimeen. Asennuksessa on hyvä käyttää sähkömiestä. Myös edullisempia pistorasiaan kytkettäviä ja ainakin suuntaa antavia sähkönkulutusmittareita on olemassa, ne ovat myös melko huokeita hinnaltaan.
- Aineettomat lahjat ja lähialueiden yrittäjien tukeminen lahjakortilla vähentää turhien hyödykkeiden hankkimista ja avustaa suomalaista yrittäjyyttä selviämään koronakriisin yli. Kun hankit lahjat läheltä, ei koidu ylimäärästä energiankulutusta kulkemisesta.
Joulun energiansäästövinkit
Kinkku kannattaa paistaa yöllä
Sähkölämmitteisissä taloissa asuville yösähkön käyttäminen on edullisempaa, mutta ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta myös muiden kannattaa harkita öistä kinkunpaistoa. Jos perheessä syödään kinkkua, se pitäisi paistaa hitaasti matalassa noin 90–125°C:n lämpötilassa.
Kysy lihakauppiaalta oikeat ohjeet ja paistoajat. Pakastekinkku ja muutkin pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa sähköä säästäen pakasteen kylmyyttä hyödyntäen. Suosimalla kotimaisia tuotteita, vähennät samalla tuonnin energiankulutusta ja päästöjä.
Joulusauna lämpiää vähemmälläkin
Joulusauna on yksi tärkeimmistä jouluperinteistämme – ja yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Joulun aikaanhan Suomessa kulutus on kovimmillaan. Saunominen kuluttaa sähköä paljon. Eihän siis lämmitetä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70–80 °C riittää. Sitten vain isommalla joukolla saunaan. (Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.)
Jouluna elävää musiikkia
Jouluna voisi unohtaa television, radion ja levysoittimet ainakin hetkeksi ja laulaa itse kauneimpia joululauluja tai muuta tunnelmaan sopivaa, ja ottaa esiin kaikki kodin soittimet, leikkiä itse joululeikit.
Lisätietoa energiansäästövinkeistä
Rikkoutuneet jouluvalot kuuluvat sähköromuun. Voit viedä ne maksutta jäteasemalle tai niitä myyviin liikkeisiin.
Jouluun myös turvallisuusnäkökohtia
Tiesitkö, mistä kodin sähkölaitteista aiheutuu eniten paloja?
Kodin sähkölaitteista liesi, valaisimet ja kiuas ovat tilastojen perusteella suurimmat rakennuspalon tai tulipalon vaaran aiheuttajat. Listan häntäpäässä ovat muun muassa televisiot, kahvinkeittimet, kylmälaitteet ja astianpesukoneet. Lisätietoa sähkölaitepaloista
Lopuksi infoa taloyhtiöille
Lopuksi infoa taloyhtiölle
Koska allekirjoittaneen työnkuvana on taloyhtiöiden energianeuvonta, en malta olla mainitsematta energianeuvonnan kampanjaa taloyhtiöille, joka käynnistyy vuodenvaihteessa.
Energia-aiheissa on syytä tarkastella kiinteistöjä kokonaisuutena. Energiankulutuksessa on säästömahdollisuuksia, ne on hyvä selvittää kohta lanseerattavalla ns. ”tonnin tarkastuksella” (aihe liittyy taloyhtiö kampanjaan) ammattimaisesti konsulttiyrityksen toimesta. Tarkastuksessa selvitetään tämänhetkinen tilanne ja mihin päästään energiaparannuksilla. Tarkastuksen teettämällä konsultti antaa raportissa mahdollisia ehdotuksia parannustoimenpiteiksi. Taloyhtiössä on siten helpompi tehdä suunnitelmia jatkotoimenpiteiksi. Lisäksi on hyvä selvittää, onko mahdollista saada energia-avustusta.
Mainittakoon, että meillä on Facebookissa joulukalenteri menossa. 😊
Hyvää joulun odotusta!
Kirjoittaja
Thermopolis Oy:n energianeuvoja Paavo Rätti
Lähteet
1. Motiva. Jouluvalojen sähkönkulutus. https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt/joulun_energiansaastovinkit/jouluvalojen_sahkonkulutus
2. Lampputieto. Ledilamput. Ledilamput — Lampputieto
3. Yle. Sähkölaitteet. Tiesitkö, mistä kodin sähkölaitteista aiheutuu eniten paloja? Katso asiantuntijan vinkit vahinkojen välttämiseksi | Yle Uutiset | yle.fi
4. Porvoo kaupunki. Joulun energiasäästövinkit. https://www.porvoo.fi/joulun-energiansaastovinkit