Co2mmunity

Yhteisöenergiaa edistämässä Etelä-Pohjanmaalla

Co2mmunity-hanke toteutetaan kansainvälisessä yhteistyöverkostossa, jonka tavoitteena on edistää yhteisöenergian käyttöönottoa Itämeren alueella. Hanke toteutetaan 1.10.2017-30.9.2020.

   

Onko teillä Etelä-Pohjanmaalla innokas ja aktiivinen paikallinen porukka, joka haluaa yhdessä ryhtyä tuottamaan uusiutuvaa energiaa? Ota yhteyttä! Co2mmunity-hankeen tavoitteena on edistää uusiutuvan yhteisöenergian projekteja Etelä-Pohjanmaalla.

Tutustu hankkeen englanninkieliseen verkkosivustoon tästä!

Ajankohtaista hankkeessa:

Tammikuussa 2020 julkaistiin kuluttajille, yhteisöille, energiatoimistoille ja kunnille suunnattu opas energiayhteisöjen perustamiseksi.

Yhteisöenergian esimerkkejä

Kätkänjoen kylätalo, Alavus: öljystä pelletteihin, ilmalämpöpumppuihin ja aurinkosähköön.

Kuortaneen energiaosuuskunta: kaukolämpöä paikallisten metsänomistajien kunnostuskohteilta.

Tuuliveikot Oy, Kauhava: yksityisten henkilöiden perustama yritys tuulivoiman tuottamiseksi.

Esimerkkejä Saksasta, Tanskasta ja Suomesta (Alpuan kylä): Co2mmunity: yhteisöenergian esimerkkejä.

Lisää yhteisöenergian esimerkkejä ja lisätietoja löydät hankkeen tietokannasta.

Helsingin kaupungin opas: Aurinkosähköä kerrostaloon: Opas asukkaille, hallituksen jäsneille ja isännöitsijöille.

Hankkeen tausta ja tavoitteet

Co2mmunity-hanke tuottaa kunnille, yhteisöille ja alueellisille energiatoimijoille tietoa yhteisöenergian alueellisesta kehittämisestä ja uusiutuvan energian (aurinko-, maa-, vesi- ja bioenergia) hyödyntämisestä. Hankkeessa yhteisöenergialla (engl. Community energy) tarkoitetaan esim. kyläyhteisön pienimuotoista lämmöntuotantoa.

Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöenergian tunnettavuutta Itämeren alueen kunnissa ja yhteisöissä. Hankkeessa tuotetaan tietopohja lähienergian hyödyntämisestä ja aluekohtaiset yhteisöenergian käsikirjat. Hanke sisältää myös tilannekatsauksen Itämeren alueen tämän hetkisestä yhteisöenergian tilanteesta ja hyviä käytäntöjä yhteisöenergian alueellisen edistämisen tehostamiseksi.

 

Hankeyhteisö

Hanke toteutetaan kahdeksan Itämeren alueen maan yhteistyönä. Projektin pääpartnerina toimii saksalainen Kielin yliopisto. Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopolis Oy:n ohella muut suomalaiset projektipartnerit ovat Aalto-korkeakoulusäätiö sr, Green Net Finland ry ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Hankkeessa muodostetaan alueelliset työryhmät Etelä-Pohjanmaalle ja Uudellemaalle. Mikäli olette kiinnostuneet työryhmätyöskentelystä pyydämme teitä ottamaan yhteyttä.

Esimerkkejä kohderyhmistä:

  • naapurustot: taloyhtiöt, omakotitaloalueet
  • seurat: esim. kyläseurat, metsästysseurat, yhdistykset, järjestöt
  • muut aktiiviset kansalaiset yhdessä

Hankkeessa on toteutettu esimerkiksi aurinkosähkön yhteistilaus Alavudella ja Ilmajoella sekä järjestetty resurssiviisausilta maalämmöstä kiinnostuneelle kyläyhteisölle.

Hankkeen budjetti

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaa Co2mmunity-hankkeen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3 148 866,00 €. EAKR-rahoituksen osuus on 2 447 847,26 €. Thermopoliksen budjetti on 138 497,10 €.

 

Lisätiedot

Yhteisöenergiaa?

  • kyläseurat, metsästysseurat
  • yhdistykset, järjestöt
  • naapurustot
  • kaupunkilaiset, muut yhteisöt
Hankekumppanit kartalla

Hankekumppanit


Anne Viljanen, projektipäällikkö


Muita yhteisöenergian hankkeita

Euroopassa toteutetaan useita erilaisia yhteisöenergiaan keskittyviä hankkeita. Alla on listattuna muutamia.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun FinSolar.net -sivustolla on ajankohtaista tietoa aurinkoenergian taloudellisuudesta, liiketoiminnasta sekä hyödyntämismahdollisuuksista. Mukana on myös ehdotuksia alan kasvun vauhdittamiseksi Suomessa.

Vuoden 2017 alusta starttasi FinSolar taloyhtiökokeilu, jossa edistetään aurinkosähkön hyödyntämistä taloyhtiöissä ja tuotetaan aiheesta kattava tietopaketti FinSolar-sivustolle Taloyhtiöt -osioon. Sivuilta löydät paljon yhteisöenergiaa käsitteleviä kirjoituksia ja blogitekstejä.

Blogikirjoistus: Hyvä uutisia! Valoa tunnelin päässä taloyhtiöiden aurinkoenergiayhteisöille.