Motiva Oy                                                                                                                     TIEDOTE

                                                                                                                                        5.3.2019 (klo 14)

Aurinkosähköä kotiin -kampanja alkaa:

Aurinkosähkön hinnat laskeneet

Motivan valtakunnallinen Aurinkosähköä kotiin -kampanja on julkaissut 72 aurinkosähkön avaimet käteen -paketin tarjoustiedot kahdessa kokoluokassa.  Kampanjatoimitusten hinnat ovat laskeneet viime vuodesta reilulla viidellä prosentilla, mikä tarkoittaa muutamia satoja euroja edullisempaa hankintahintaa omakotitaloille.

 

Aurinkosähköä kotiin -kampanja kannustaa kuluttajia selvittämään aurinkosähkön soveltuvuutta omaan käyttöön sekä vertailemaan erilaisten toimittajien avaimet käteen -paketteja.

– Teknologiahankinta vaatii kuluttajalta aina jonkin verran perehtymistä ja tarkkuutta eri vaihtoehtojen vertailussa. Kampanjatarjoukset ovat voimassa vähintään kesäkuun loppuun saakka, joten hankintapäätöksen kanssa ei ole kiire. Kannattaa pyytää tarjouksia muutamasta paikasta ja tarvittaessa pyytää opastusta energianeuvojalta, jos ei ole varma aurinkosähkön hyödyistä tai sopivasta mitoituksesta, asiantuntija Milja Aarni Motivasta sanoo.

Verkkopalvelun kautta on helppo pyytää tarkennettuja tarjouksia omaan käyttöön mitoitettavasta aurinkosähköjärjestelmästä. Kampanjaan osallistuvat yritykset ovat sitoutuneet antamaan kohdekohtaisen tarjouksen vastaavalla toimitussisällöllä.

– Aurinkosähkö on useamman tuhannen euron investointi, jota kannattaa tarkastella kokonaishintaa syvemmältä. Eurojen ohella on järkevää tutkia huolellisesti laitteiston osiin, kiinnitysjärjestelmään sekä asennukseen liittyvät tiedot ja takuuehdot, Aarni kehottaa.

Aurinkosähköjärjestelmän lopullinen hinta määräytyy aina asennuskohteen vaativuuden mukaan. Kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi kattomateriaali ja katon korkeus sekä asennuspaikan sijainti. Yritykset voivat edelleen jättää tarjouksia kampanjasivustolle ja valita tarjouksen voimassaoloajan kesäkuun, syyskuun tai vuoden loppuun saakka. Tiedot ovat kuluttajien selattavissa vuoden loppuun saakka.

Tutki kokoonpanot ja takuuajat

Aurinkopaneelien käyttöikä on jopa 30-40 vuotta. Kuluttajat odottavat, että investoinnin takaisinmaksun jälkeen omalta katolta saa puhdasta ja ilmaista sähköä vielä ainakin puolelle paneelien käyttöikää. Jotta pitkä käyttöaika toteutuu, kannattaa varmistua järjestelmän ja asennuksen hyvästä laadusta. Kampanjan verkkosivulle on koottu ohjeita onnistuneen aurinkosähköhankinnan tekemiseen.

Kaikissa tarjouksissa aurinkopaneelien tehontuottotakuu on vähintään 25 vuotta, jolloin paneelit tuottavat edelleen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä. – Eri valmistajien paneeleiden välillä on tehontuottoon liittyviä eroja, jotka eivät kuitenkaan näy takuuajassa. Tarkempaa tarkastelua varten toimittajalta voi pyytää tehontuottokäyrän sekä paneelikohtaisen tehoraportin, Aarni sanoo.

Invertterin, kiinnitysjärjestelmien sekä asennusten osalta takuuajoissa on huomattavia eroja. Esimerkiksi invertterin vaihtoväli on 10-15 vuotta ja takuuajat vaihtelevat kahdesta 12 vuoteen. Kiinnitysjärjestelmissä takuuaika vaihtelee 1-30 vuotta ja asennustakuussa 1-25 vuotta.

– Takuuaikojen suuret vaihtelut ovat yllätys, ja ne saattavat olla merkki tuotteiden laatueroista. Asennustyön osalta voi selvittää, onko järjestelmän asentavalla yrityksellä erityisesti aurinkosähkön asennukseen koulutettu ja sertifioitu asentaja, Aarni kehottaa.

Lisätietoa: Milja Aarni, Motiva Oy, milja.aarni@motiva.fi, puh. 040 824 1711

https://aurinkosahkoakotiin.fi/

https://www.facebook.com/asiaaenergiasta

Aurinkosähköä kotiin -kampanja

https://aurinkosahkoakotiin.fi

 • tarjoukset ja kokoonpanotiedot sekä vertailumahdollisuus mallikohteiden (3-6 kW ja 10-20 kW) avaimet käteen -toimituksille sekä tarjouspyyntöavustaja
 • tietoa aurinkosähköstä ja laitteistoista
 • ohjeita aurinkosähkön hankintaan ja tarjousten vertailuun
 • laskuri, jolla saa alustavan arvion omaan käyttöön sopivan aurinkosähköjärjestelmän tehosta, koosta ja hinnasta
 • tietoa aurinkosähkön infotilaisuuksista eri puolilla Suomea – tiedot täydentyvät
 • Messenger-pikaviestiavustaja kuluttajien energianeuvontaan Facebookin Asiaa energiasta -sivun kautta
 • yritykset voivat jättää tarjouksia vuoden loppuun saakka

Faktoja kampanjatarjouksista

 • yhteensä 72 tarjousta 39 yritykseltä
 • keskihinta omakotitaloihin soveltuville 3-6 kW järjestelmille 1 770 €/kW
 • keskihinta kerrostaloihin/pk-yrityksille soveltuville 10-20 kW järjestelmille 1350 €/kW
 • takuuajat keskimäärin:
  • paneelien tehontuotto 25 vuotta
  • paneelien materiaali- ja valmistus keskimäärin 12 vuotta
  • invertteri 6 vuotta
  • kiinnitysjärjestelmä 14,5 vuotta
  • asennus 5 vuotta

Sopiiko aurinkosähkö sinun katollesi?

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön, esimerkiksi käyttöveden tai tilojen lämmitykseen tai sähköauton lataamiseen.

Tee näin, niin onnistut hankinnassa:

 1. Varmista sopiva sijoituspaikka paneeleille: varjoton ja mielellään etelän suuntaan.
 2. Tarkista kunnasta, tarvitsetko toimenpideluvan aurinkopaneeleille.
 3. Kuluuko sähköä myös kesäkuukausina? Selvitä kulutustiedot päivä-, viikko- ja kuukausitasolla sähköyhtiön seurantapalvelusta.
 4. Pyydä tarjoukset useammalta yritykseltä. Vaivattominta on tilata avaimet käteen -toimitus.
 5. Sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktiosta. Huolehdi, että suunnitelmapiirustukset ovat sopimuksen liitteenä.
 6. Vaadi käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.